keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Selkeää, ymmärrettävää ja nautittavaa

Ensimmäisessä postauksessani kerroin kolme syytä julkaista tätä blogia. Näin alussa olen pyörinyt enimmäkseen diskotutkimuksen kentällä. Omia kuulumisiani en ole vielä juuri kertonut, koska mitään kerrottavaa ei ole ollut. Tai no, ehkä sellaiseksi voi laskea LinkedIn-profiilini päivittämisen eilen. 

Yliopiston yksi tehtävä on tutkimustulosten yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen. Tänä keväänä silmiini on osunut useita tuoreita kirjoituksia tieteen yleistajuistamisesta, jota on alettu vaatia yhä äänekkäämmin. Kyse on tutkijoiden taidosta kirjoittaa omasta tutkimusaiheestaan lyhyesti, selkeästi ja ilman akateemisia koukeroita. Voidaan puhua myös populaaristamisesta tai kansantajuistamisesta.

Yleistajuistamisen taitoa tarvitaan ainakin tutkimuksen rahoitushakemuksissa sekä väitöstiedotetta ja väitöksenalkajaisesitelmää laadittaessa.

Pääsin aiemmin keväällä harjoittelemaan tätä, kun tutkijaseminaarissa laadimme väitöstiedotteet omista tutkimusaiheistamme. Turun yliopiston tiedottaja Jussi Matikainen tutustui niihin etukäteen ja antoi palautetta.   

Olin kirjoittanut harjoitustiedotteeni otsikoksi ”Kilttiä hulluutta.” 1960–70-lukujen diskokulttuuri ja sen nostalgisointi 2000-luvulla. En päässyt itse seminaariin joten pyysin Jussilta kommentteja sähköpostilla. Olin sillä välin jo keksinyt mielestäni vetävämmän otsikon jota ehdotin viestissäni: Ensimmäinen suomalaisväitös 1960-70-lukujen diskokulttuurista. Lainaan osan Jussi Matikaisen ystävällisestä vastauksesta tähän:
Mielestäni otsikkoehdotuksesi "Ensimmäinen suomalaisväitös..." kuulostaa hyvältä. Toinen - kenties vielä parempi - vaihtoehto voisi olla rakentaa otsikko jonkinmoiseksi aktiivimuotoiseksi väitteeksi tyyliin ”70-luvun suomalaisdiskossa koeteltiin sovinnaisuuden rajoja".
Harjoitus oli hyödyllinen vaikkei vielä ajankohtainen, ja synnytti kipinän oppia asiasta lisää. Matikainen ohjeisti vielä, että väitöstiedote pitäisi aina tehdä luettavaksi, ymmärrettäväksi, nautittavaksi ja lukijan maailmankuvaa avartavaksi. 

Sitä kohti!


Kirjallisuutta: 
  • Strellman, Urpu & Vaattovaara, Johanna (toim.): Tieteen yleistajuistaminen. Gaudeamus Helsinki University Press, Helsinki 2013 
  • Syrjämäki, Sami: Selkeys lisää laatua - tieteessäkin. Yliopisto 3/2013, 54 - 56  
  • Saarikoski, Helena: Suomenkielisten tiedekirjojen kohtaloista. Elore 2/2012, 56–61 [http://www.elore.fi/arkisto/2_12/saarikoski.pdf]

 

3 kommenttia:

  1. Odottelen valmista tekstiä uudella innolla ja uteliaana. Aineisto on laaja ja moneen suuntaan haaroittuva. Mitä lie mahtunut ja mahtuu mukaan?

    Tutkimuksen aloittamisen jälkeen on ilmestynyt jo jokunen kirja suomeksi, ei suoranaisesti disco-kulttuurista, mutta nuorison meiningistä suunnilleen samoihin aikoihin.
    Suosittelen esim. tätä (kirjastoista löytynee):

    Mikko Vienonen ja Timo Lähteenmäki: Koit ny rauhottu! - Tositarinoita pop-villitysten tulosta pikkukaupunkiin (Teos, 2010).
    Siitä pian pieni näyte näilläkin sivuilla, jos saadaan onnistumaan.

    VastaaPoista
  2. Onko sinulle tuttu samantyyppinen ja samoihin aikoihin ilmestynyt Myllykosken nuorisokulttuuria käsittelevä kirja? Tarja Raninen: Paperitehtaan kasvattama kylä. Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys, Kouvola 2010. Suosittelen tutustumaan, jos "haluat katsoa Myllykoskea 1970-luvun aurinkolaseilla." Tässä Kouvolan Sanomien artikkeli http://www.myllykoskiklubi.fi/kirja.html.

    VastaaPoista
  3. Ai tuommoinenkin on.
    Menee tsekattavaksi.
    Kirjasto palvelee. :-)

    VastaaPoista