torstai 13. kesäkuuta 2013

Tutkimuksen tekemisen paikat

Olen viime aikoina hionut  ensimmäistä käsittelylukuani Kåren Kellarin topografiasta. Kulttuurihistorian ydinkysymykset  - kuten paikan ja ajan kokeminen  - ovat läsnä tässäkin tutkimuksessa. Tarkastelen Kåren Kellarin paikkaa diskoyhteisöllisyyden näkökulmasta kahdella aikatasolla: diskon toiminnan vuosina (1969 - 1979) ja postkåreaanisena aikana (2000-luvulla).

En nyt kerro aiheen käsittelystä sen enempää. Päätin sen sijaan vaihteeksi avautua lifestyle-blogien konventioiden tapaan omasta elämästäni ja paikoista, joihin tutkimuksen tekeminen täällä kotona kiinnittyy. Kirjastossa tai mökillä työskentelyn jätän juttuni ulkopuolelle, vaikka nekin ovat osoittautuneet tutkimuksen paikkoina hedelmällisiksi.

Väitöskirjaan riittää tutun sanonnan mukaan keskivertoälykkyys, mutta istumalihasten pitää olla erinomaiset. Koska en halua opintovapaajaksoni tyssäävän, otetaan nyt esimerkkeinä vaikka alaselkäkipuun tai hiirikäteen, olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota työpisteiden ergonomiaan. Millaisia ovat tutkimukseni tekemisen paikat nyt kesäkuussa? Puhun monikossa, sillä en osaa kotona työskennellä yhdessä ja samassa paikassa.

Valitsen paikkani sen mukaan, haluanko a) pelkästään lukea vai b) myös kirjoittaa, jolloin pitää miettiä tarvitsenko välttämättä verkkoyhteyden (ja hyväksynkö sen kylkiäisenä vaanivat aikavarkaat). Ulos yritän istahtaa aina välillä, jos aurinko paistaa. Kun takapuoleni on puutunut tai niskani jumissa, vaihdan paikkaa. Silloin istun olohuoneen sohvalla läppäri sylissä ja jalat suorina. Plussaa on, että siihen saa mainiosti levitettyä kirjat ja aineiston käden ulottuville.

Muuten kaikki on toistaiseksi ok, mutta miksi taukojumppa ja venyttely aina unohtuvat?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti